Docks on Fifth
Case Study

 

The Docks on Fifth

Naples, FL

This triangular 2.14-acre site presented challenges in terms of access, shape, proportions, and flood plain.  There were several opportunities regarding water access and views, high visibility and a prominent location serving as the eastern gateway to Naples.  The public will be welcomed onto the site to enjoy waterfront access and interact with public art.

Dramatic, contemporary architecture looks to the future. 

The three-building complex effectively evokes both modern and vernacular design. Each building component establishes its own identity, but the three are unified by proximity and simplicity—perhaps the project’s strongest feature. It never feels overwhelming. While the rich use of materials is a highlight, the three-story building is clad with corrugated metal panels and includes a staggered arrangement of clear glass and polycarbonate glazing.

This high-performance shell building is LEED Registered with the USGBC.  The selected site, which was reclaimed from a contaminated filling station property, is centrally located in a densely-populated area of retail and service businesses as well as single and multi-family residential.  It is well served by public transportation and encourages the use of bicycle and alternative fuel vehicles.  The project utilizes tuck-under parking and a high albedo roof coating to reduce heat island effect and increase open space.  Lighting design reduces night sky light pollution and varies in intensity to take advantage of daylight harvesting and energy reduction. 

All landscaping will be native material with minimal irrigation water reclaimed from cistern-stored rain and service water from the adjacent project.  Low-flow plumbing fixtures and waterless urinals reduce potable water use and wastewater generation.  Ultra-high efficiency, multiple-zone heating and cooling equipment reduces energy consumption and provides increased individual comfort and control.  The use of materials containing high recycled and certified wood content, as well as locally-produced products, will reduce pollution and waste.  Low-emitting materials will be used on the interior improving Indoor Air Quality.  The sensitive use of high performance glazing will provide multiple daylighting opportunities and views to the exterior from most of habitable space. 

 The Docks on Fifth project includes a public educational element whereby the pedestrian access path will present opportunities to highlight the sustainability features.  As tenants occupy the building they will be required to comply with the established “green housekeeping” procedures and will be provided with tenant design and constructions guidelines to maintain the established high standards.

Mr. Behague was the senior project designer for GMA architects.